200 buurten in Nederland profiteren van samen energie besparen met Buurkracht

Actieve deelnemers pakken elk jaar weer € 575,- energiewinst

In het Friese Folsgeare is de 200e Buurkrachtbuurt in Nederland van start gegaan. Een team van enthousiaste inwoners gaat samen met zo veel mogelijk dorpsgenoten energie besparen.

In Buurkrachtbuurten verlagen actieve deelnemers hun energielasten met gemiddeld € 575,- per jaar. Dat is een vermindering van maar liefst 33%. Samen verdienen ze al ruim € 850.000,- per jaar terug op hun energierekening.

Deelnemers aan Buurkracht die energiebesparende maatregelen namen brachten hun CO2-uitstoot met gemiddeld 38% omlaag. Gezamenlijk komen zij al op een vermindering van jaarlijks twee miljoen kilogram CO2. Hiervoor moeten 200.000 bomen een jaar lang groeien.

Isolatie populairst onder energiebespaarders van Buurkracht

De populairste maatregel onder deelnemers is spouwmuurisolatie (600), gevolgd door zonnepanelen (550) en vloerisolatie (220). In het Friese Folsgeare denkt ook Mario Grims, die samen met Bauke Posthuma en Hans-Erik Iken het dorpsteam vormt, in eerste instantie aan isolatie: ”Een kwart van de 120 woningen hier heeft al zonnepanelen op het dak. Met betere isolatie kunnen we nog meer energiewinst halen. Dat willen we samen met Buurkracht doen.”

Samen energie besparen versterkt het buurtgevoel

Behalve de energiewinst, ervaren Buurkrachtdeelnemers ook een sterker buurtgevoel. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. ”De deelname en verbondenheid met een Buurkrachtinitiatief lijkt de intentie om energiegedrag aan te passen te vergroten. En we vinden ook de omgekeerde werking; samen energie besparen versterkt het gevoel van verbondenheid met de buurt”, aldus hoogleraar en onderzoekster Linda Steg.

Buurkracht helpt buurten grip te krijgen op hun energieverbruik en ondersteunt bij besparingsmaatregelen. De buurt krijgt een buurtbegeleider, bewoners krijgen inzicht in hun energieverbruik en Buurkracht helpt bij het enthousiasmeren van de buurtgenoten.

 

 

2020-09-22T20:08:13+02:0030 mei 2017|
Ga naar de bovenkant