De bijeenkomst over isolatie, HR-glas en kozijnen op 20 april in Het Vosje was een groot succes. Meer dan 30 dorpsbewoners waren benieuwd naar de mogelijkheden voor energiebesparing voor hun eigen woning en stelden volop vragen aan de aanwezige bedrijven. Het isolatiebedrijf kon al direct 13 afspraken noteren voor een woningopname en een offerte. Dorpsgenoten die niet aanwezig waren, kunnen natuurlijk nog meedoen. Meld je aan bij het buurtteam.

Grote opkomst op bijeenkomst in IJhorst

Na een warm welkom door Bert van Weerd van de dorpsraad stelde Jan Vos het buurtteam voor dat uit zeven personen bestaat. De stip aan de horizon is een energieneutraal IJhorst in 2030, te beginnen met isolatie. Om energiebesparing in IJhorst echt goed van de grond te tillen, werkt het buurtteam nauw samen met Buurkracht. Buurtbegeleider Alex de Ruiter vertelde hoe Buurkracht de buurt ondersteunt. Onder andere met een buurtwebsite.

Warmtelekken

Het buurtteam had twee bedrijven uitgenodigd om verschillende besparingsmogelijkheden toe te lichten. Jos: “Van den Berg Isolatie uit Borger vertelde over de maatregelen die je kunt nemen en had voorbeelden meegenomen van isolatiematerialen. Aan de hand van warmtebeelden liet het bedrijf zien wat de meest voorkomende warmtelekken bij woningen zijn en hoe je die kunt oplossen. We hadden eigenlijk warmtebeelden van woningen uit IJhorst willen gebruiken, maar toen wij met de leenwarmtecamera van Buurkracht op stap gingen, was de temperatuur buiten al te hoog om echt goede warmtebeelden te maken. Daarvoor moet het verschil tussen binnen en buiten groot zijn, dan kun je pas goed het contrast zien tussen koude muren en de delen waar warmte weglekt. We doen komende winter een nieuwe poging.”

Kunststof met houtprint

Over HR-glas en kozijnen gaf Belisol uit Steenwijk een presentatie. Jan: “Isolerend glas is kostbaar, maar hoort erbij als je je woning energiezuinig wilt maken. Het bedrijf liet zien wat het verschil is tussen HR+, HR++ en HR+++ en had ook verschillende kozijnstukken meegenomen. Tegenwoordig heb je kunststof kozijnen die precies op hout lijken. Heel interessant, met name voor eigenaren van landhuizen en boerderijen. Daar kan het onderhoud van het houtwerk een flinke kostenpost zijn. De tafel met glas en kozijnstukken werd na de bijeenkomst goed bezocht.”

Hoge opkomst

Jan is in z’n nopjes met de hoge opkomst: “We hadden geen idee of energiebesparing leefde in het dorp. Dat er 30 dorpsgenoten in de zaal zaten, geeft energie voor het vervolg. Aan het einde van de avond heeft iedereen op een inventarisatiekaart aangegeven voor welke maatregelen interesse is, zodat we gerichte vervolgstappen kunnen zetten. In september willen we in ieder geval een volgende bijeenkomst organiseren, waarschijnlijk over zonnepanelen en zonneboilers. Dan vertellen we ook meer over een postcoderoosproject met zonnepanelen op een caravanstalling in IJhorst. Ideaal voor mensen die zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen leggen.” Blijf op de hoogte van de plannen van het buurtteam en meld je aan op dorpspagina buurkracht.nl/ijhorst.