De gemeente de Wolden en netbeheerder RENDO tekenden al eerder een convenant met de afspraak om alle huishoudens voor 2030 van groen gas te voorzien. In Ansen komt een proefinstallatie die uit menselijke poep hoogwaardig gas maakt.

Ingenieur Kirsten Zagt bedacht en bouwde samen met de universiteit van Wageningen en TU Delft de proefinstallatie. Er gaat menselijke mest in of varkensmest, maar ook organisch afval kan erin. In de installatie zitten bacteriën en die veranderen mest in één stap in groen-gas, dus geconcentreerde methaan. Net zo goed als aardgas.

Volgend jaar komt er voor de 300 inwoners van Ansen een drie keer zo grote installatie als de proefinstallatie nu is.
Jaarlijks wordt in Ansen 400.000 kuub aardgas verstookt. Het dorp van  wil van het aardgas af. Hiervoor wil men de inwoners proberen te bewegen warmtepompen te installeren zodat 50 procent van het aardgasverbruik kan worden bespaard. De overige 50 procent ontstaat door met het eigen afval groen gas te maken.

Op het platteland liggen andere oplossingen voor de hand dan in steden om tot een duurzame energievoorziening te komen. Sommige huizen worden elektrisch, in steden komen warmtenetten. Maar wij hier in het uitgestrekte landelijke gebied kunnen de aardgasinfrastructuur perfect gebruiken.

Als het RENDO lukt om alleen nog maar groen gas te transporteren, dan betekent dat dat we aan onze klimaatdoelstellingen een enorme bijdrage leveren.

Lees hier het volledige artikel.

Bron: RTV Drenthe