Martien Visser is er klip en klaar over: transport, distributie en opslag van gas is vele malen goedkoper dan van elektriciteit of warmte.

Martien Visser is lector energietransitie & netintegratie, Hanzehogeschool Groningen en Manager Corporate Strategy bij Gasunie. Hij schrijft zijn column op persoonlijke titel. Zijn mening komt niet noodzakelijkerwijs overeen met die van de Hanzehogeschool of Gasunie.

Nederland wil aardgas uit de gebouwde omgeving verbannen. Er wordt volop geëxperimenteerd en nog fanatieker gestudeerd. Een walhalla voor consultants, die er een goed belegde boterham aan verdienen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat vervanging van aardgas door groen gas meestal de meest attractieve optie is. Nog meer wanneer dit gecombineerd wordt met een redelijke isolatie en hybride warmtepompen. Uitzonderingen daargelaten leidt groen gas tot de laagste maatschappelijke kosten en geeft het burgers de minste sores. De reden is eenvoudig: transport, distributie en opslag van energie van gas is vele malen goedkoper dan van elektriciteit of warmte. Bovendien ligt de gasinfra er al.
Groen gas wordt in Nederland op allerlei manieren gediscrimineerd. Dat is geen verrassende uitkomst. Omringende landen komen tot dezelfde conclusie. Het Britse Committee on Climate Change (CCC) kiest voor groen gas in de gebouwde omgeving en wil dat HR-ketels aan het einde van hun levensduur vervangen worden door hybride warmtepompen op groen gas. Onze buurlanden Duitsland en België vervangen Groningen gas door hoogcalorisch gas en breiden hun gasinfra gestaag uit, ten koste van olie.

De Nederlandse overheid wil een kosteneffectieve energietransitie waarbij de burgers worden ontzorgd. Gespreid bedje voor groen gas zou je denken. Niets is minder waar. Er is geen eerlijk speelveld. Groen gas wordt in Nederland juist op allerlei manieren gediscrimineerd.

In hernieuwbare statistieken zoekt u vergeefs naar groen gas. De officiële naam is biogas. In 2018 produceerde Nederland 360 miljoen m3 biogas. Het grootste deel daarvan werd ter plekke verbrand. Slechts 1/3 wordt in het gasnet gebracht, het groene gas. Die 120 miljoen m3 was voldoende voor 85.000 woningen; maar het hadden er dus ook ruim 250.000 kunnen zijn. En bij gebruik van hybride warmtepompen was er in Nederland biogas voldoende voor zelfs 700.000 woningen. Natuurlijk, er zullen uitzonderingen zijn, maar wanneer we twee derde van alle biogas ter plekke verbranden, terwijl de gebouwde omgeving naar groen gas smacht, dan gaat er echt iets fout. We doen net of groen gas niet meer waard is als aardgas en vergeten de maatschappelijke baten ervan in de vorm van goedkope gasinfra.

Nieuwsgierig? Lees het volledige artikel via deze link

Bron: Energie Podium