Met het project Waterstofwijk Hoogeveen wordt een blauwdruk ontwikkeld voor het verwarmen van huizen met een CV-ketel die draait op waterstof. Dit wordt voor het eerst zichtbaar in 2020 op de locatie Nijstad-Oost met de bouw van 80 woningen op basis van warmtevoorziening door waterstof. De aangrenzende wijk Erflanden kan daarna volgen. Met Waterstofwijk Hoogeveen wil de gemeente Hoogeveen een bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelstelling voor 2050. Omdat de toepassing van waterstofgas als brandstof een relatief nieuwe techniek is, moet er eerst van alles worden uitgezocht. Denk hierbij aan de werking en de betaalbaarheid. Daarnaast moet de toepassing van waterstof minstens zo veilig zijn als die van aardgas.

Van aardgas CV-ketel naar waterstof CV-ketel
Samen met o.a. N-TRA, de Hanzehogeschool en de provincie Drenthe wordt er een plan gemaakt om de wijk Erflanden te voorzien van duurzame warmte. Het bestaande aardgasleidingnetwerk gaat in plaats van fossiele aardgas, waterstof vervoeren dat geproduceerd is met duurzaam opgewekte elektriciteit. In de huizen zullen vervolgens de bestaande CV’s worden vervangen door waterstof CV’s. Omdat de eigenschappen van waterstofgas anders zijn dan die van aardgas, moet er bijvoorbeeld een andere brander in.

Samen met de inwoners
Op dinsdag 14 mei vond er in Café Restaurant Paviljoen Nijstad een inloopavond plaats over Waterstofwijk Hoogeveen. Bezoekers konden met vragen als: Wat is groene waterstof? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen en nadelen? En wat betekent dit project voor mij als bewoner?, gingen ze in gesprek. Zonder draagvlak geen resultaten. De gemeente vindt het belangrijk dat we deze “kans” in een vroeg stadium delen met alle betrokkenen. Daarom zullen we u gedurende dit jaar steeds op de hoogte houden van de ontwikkelingen in het project. En de gemeente is benieuwd naar uw ideeën en mening. Bekijk hier het videoverslag van de inloopavond Waterstofwijk Hoogeveen.