Er gebeurt ontzettend veel op het gebied van Duurzame energie in Oost-Nederland. Op 4 november zijn de resultaten getoond die afgelopen periode zijn behaald en zijn aan de hand van aansprekende voorbeelden en concrete plannen hoe we de energietransitie verder kunnen brengen, besproken. De verduurzaming van gas-, warmte- en elektriciteitsnetten met nieuwe initiatieven stond hierbij centraal.

De Nieuwe Energiedag 2021 is georganiseerd door BEON in het kader van het programma Nieuwe Energie Overijssel en biedt een gevarieerd programma met bezoeken aan nieuwe installaties en met boeiende gesprekken met bestuurders en mooie presentaties van mensen uit de praktijk.

Namens N-TRA/RENDO hebben Fabian Kruiper en Harry van der Geest een bijdrage mogen leveren aan de BEON Nieuwe Energiedag over hoe pro-actief netbeheer kan bijdragen aan de verdere verduurzaming van de regio en de rol van groen gas daarbij. We hebben als Netbeheerder in Drenthe en Overijssel, RENDO grote ambities voor de verduurzaming van ons gasnet.

Vergroening van het gasnet is mogelijk door de invoeding van groen gas. Op verschillende plaatsen in Oost-Nederland gebeurt dit al. Groengas wordt gemaakt van biogas door vergisting van mest en ander organisch materiaal. Dit gebeurt op industriële schaal in Coevorden, op boerderijschaal, zoals bij Deventer of Blokzijl en op een schaal die ertussenin zoals bij Hardenberg. Inzet van mest moet worden verveelvoudigd. Volgende stap na groengas, is waterstof.

We kijken terug op een geslaagd event.