Taart voor 25e Buurkracht initiatief in Drenthe

In Nijeveen valt nog veel energiewinst te halen. De bewonerswerkgroep ‘2025 Nijeveen Energie Neutraal’ zoekt de samenwerking om hieraan een flinke impuls te geven. Bijvoorbeeld met de Rijksuniversiteit Groningen, NMF Drenthe en SEN (Samen Energie Neutraal). Op 29 maart werd officieel dat ook Buurkracht ondersteuning gaat bieden om dorpsgenoten te enthousiasmeren voor energiebesparingsacties. Aanleiding voor een feestje, want daarmee is Nijeveen het 25e Buurkracht initiatief in de provincie.

De 25ste Buurkrachtbuurt ontvangt een feestelijke taart van Alex de Ruiter.

De werkgroep Nijeveen Energie Neutraal bestaat uit betrokken dorpsgenoten die bij willen dragen aan een betere toekomst voor de aarde. “Onze ambitie is dat Nijeveen in z’n eigen gas en elektriciteit voorziet in 2025”, vertelt Harry van Dijk van de werkgroep. “Daarin willen we zo veel mogelijk dorpsgenoten meenemen. En het ziet er goed uit: we hebben een enquête uitgezet bij alle 1500 huishoudens in het dorp om te inventariseren of er interesse is voor eigen opwek en energiebesparing. Meer dan 400 van die vragenlijsten kwamen terug, en daaruit blijkt dat bijna iedereen wel wil investeren in verduurzaming van het dorp en het eigen huis. Onze eerste bijeenkomst over dit onderwerp eind vorig jaar trok bijna honderd bezoekers. Je kunt dus rustig stellen dat het leeft.”

De kracht van samenwerking

Samen met de RUG en SEN heeft de werkgroep het dorp ingedeeld in 12 hoofdtypen woningen. Voor al die typen wordt in kaart gebracht waar de beste besparingskansen liggen. Ook NMF Drenthe ondersteunt de werkgroep, voornamelijk met advies. Harry: “We waren nog op zoek naar een partij die kan helpen onze acties en activiteiten onder de aandacht te brengen. Buurkracht heeft hier heel veel ervaring mee en is er ook goed in. Een perfecte aanvulling; zo hoeven we niet zelf het wiel uit te vinden.”

Al bijna een ton per jaar bespaard in Drenthe

Al bijna 200 dorpen en buurten in Nederland zijn actief met Buurkracht; Nijeveen is precies de 25e in de provincie Drenthe en werd daarom op 29 maart officieel verwelkomd met een feestelijke Buurkrachttaart. Veel Drentse Buurkracht initiatieven staan net als Nijeveen nog in de startblokken. In de 13 buurten waar tot nu toe gezamenlijke besparingsacties zijn plaatsvonden, deden al bijna 200 huishoudens mee. In totaal besparen zij € 94.071,- per jaar op hun energierekening. Per huishouden is dat gemiddeld € 477,-. Harry: “Voor veel woningen in Nijeveen is dat ook haalbaar. Bijvoorbeeld met isolatie, dubbel glas, zonnepanelen, maar ook met kleine maatregelen is veel te winnen.”

Bron: Buurkracht, 4 april 2017