De avond ging van start met een korte inleiding van de werkgroep. Nancy Kuper: “We hebben onszelf voorgesteld en verteld hoe we tot het idee zijn gekomen om gezamenlijke energiebesparingsacties op te zetten. En wat onze plannen zijn: ons doel is om in 2025 het energieverbruik Rondom de Middenweg met 25 procent omlaag te brengen. Als we ons daar samen voor inzetten, moeten we een heel eind komen.”
Geld verdienen met groene groei
Om het belang van energiebesparing te onderstrepen, had de werkgroep emeritus hoogleraar en bewoner van de Nieuwe Gagels Alle Bruggink weten te strikken om een presentatie te houden. Samen met journalist en duurzaamheidsadviseur Diederik van der Hoeven schreef hij het boek Groene Groei, een visionair en optimistisch boek over de mogelijkheden die verduurzaming biedt en hoe een groene toekomst eruitziet. “Hij schetste een beeld van waar we met z’n allen naartoe gaan”, vertelt Nancy. “En wat voor voordelen dat biedt. Met duurzaamheid gaan we ons geld verdienen, is zijn visie. In de land- en tuinbouw, de industrie en ook thuis. Met onze eigen zonnepanelen kunnen we straks bijvoorbeeld onze eigen elektrische auto opladen. Het was best ingewikkelde materie die hij erbij haalde, maar hij bracht het op zo’n leuke manier! En wie het niet helemaal heeft kunnen volgen, kan het boek gewoon downloaden.”
Van het grote verhaal naar: wat betekent dat voor mij?
Het verhaal van Alle Bruggink bleek ook een prachtige opmaat naar de presentatie van energieadviseur Arnold Strijker die volgde: in Woldmeenthe, Oostermeenthe en Nieuwe Gagels heeft hij de energiebesparingskansen onder de loep genomen. Nancy: “In alle drie de buurten heeft hij een representatieve woning onder de loep genomen om de energiebesparingskansen in kaart te brengen. In de Oerthe deelde hij zijn bevindingen. En daarmee maakte hij het grote, abstracte toekomstbeeld heel concreet: wat kunnen wij nú zelf doen om die toekomst waar te maken? En om geld te verdienen door te verduurzamen?”
Verschillende buurten, verschillende kansen
Zoals verwacht had Arnold in de drie wijken behoorlijke verschillen aangetroffen. “In de nieuwbouwwijk Woldmeenthe is bijvoorbeeld niet veel te winnen met isolatie. Terwijl in Oostermeenthe dat vlak na de oorlog gebouwd is, juist grote slagen te maken zijn met spouwmuurisolatie, vloerisolatie en isolerende beglazing. Arnold vertelde dat isoleren eigenlijk ook de verstandigste eerste stap is: zorg dat je huis goed ingepakt is voordat je bijvoorbeeld aan een warmtepomp begint. Dat heeft dan helemaal geen zin. Ook interessant vond ik het overzicht van de investeringen voor verschillende maatregelen en hoe snel je die dan weer terugverdient. Dat viel me mee: ledlampen verdien je vaak al binnen een jaar terug, en bij de andere maatregelen gaat het vaak ook om een heel redelijke termijn.”
Wie gaat dat betalen?
Na de pauze ging Aaltje van den Brink van het lokale Energieloket in op de verschillende financieringsmogelijkheden van verduurzamingsmaatregelen die voor bewoners voorhanden zijn: op welke subsidies kun je aanspraak maken? Welke duurzaamheidsleningen zijn er en onder welke voorwaarden? “Het werd in elk geval duidelijk dat ook als je geen geld op de plank hebt liggen, je best iets kunt doen”, zegt Nancy.
Samen aan de slag
Ter afronding praatten bewoners in groepjes over verschillende onderwerpen verder, van isolatie tot warmtenetten en kleine besparingen. “Er was ook een groepje ‘overig’ waarin toevallig een paar mensen uit Woldmeenthe bij elkaar zaten die dringend hun cv-ketel moeten vervangen. En die het wel een goed idee leek om dat samen op te pakken. Vermoedelijk zijn ze niet de enigen in de buurt die voor deze stap staan. Het zou mij niets verbazen als we dat onderwerp oppakken voor de volgende bijeenkomst.”
Blijf op de hoogte
De volgende bijeenkomst wordt binnenkort gepland. Ondertussen verloot het buurtteam maar liefst dertig energiescans onder de bezoekers die hebben aangegeven dat ze daar belangstelling voor hebben. En dat waren er veel. “De winnaars stellen we per mail op de hoogte”, zegt Nancy. “En we houden de hele buurt op de hoogte van de voortgang en onze aankomende activiteiten via de website.