Consumenten kunnen 200 tot ruim 600 euro per jaar besparen op hun energierekening met een hybride warmtepomp. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond en zes andere organisaties, waaronder N-TRA en Gasunie.

De hybride warmtepomp is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een HR-ketel. Het grootste deel van het jaar zorgt de elektrische pomp voor verwarming van de woning. Alleen als het echt koud wordt, springt de cv-ketel bij.

Terugverdientijd
‘Uit de test blijkt dat met alle onderzochte hybride warmtepompen flinke besparingen op de energierekening mogelijk zijn. Vooral vrijstaande woningen, gebouwd voor 1992, hebben baat bij zo’n systeem. Bij een standaard instelling ‘verdient’ het systeem zichzelf terug in 7 tot 10 jaar. Eigenaren van rijwoningen moeten meer geduld hebben, de verwachte terugverdientijd voor hen is 10 tot 15 jaar. Die terugverdientijd kan nog korter worden, wanneer het systeem door de installateur optimaal wordt ingeregeld en bijvoorbeeld het omslagpunt, het moment wanneer de cv-ketel bijspringt, aanpast.

Realistische en betaalbare optie om te verduurzamen
Veel woningbezitters hikken tegen de hoge kosten aan die volledige verwarming via alleen een warmtepomp met zich meebrengt. Investeringen tussen 30 en 40 duizend euro zijn daarbij niet vreemd. Bij de inzet van een hybride warmtepomp is deze investering veel beperkter en kan stap voor stap worden verduurzaamd. En wanneer voor het resterende gas, groen gas gebruikt wordt is daarmee de woning volledig van het aardgas af.

Garantie moet langer
De Consumentenbond vindt de aanschafsprijs van de hybride warmtepompen wel te hoog. De adviesprijzen variëren van 4.450 tot 7.575 euro inclusief installatie. Daar gaat dan nog een overheidssubsidie van 1.600 tot 1.800 euro vanaf. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘We begrijpen dat fabrikanten ontwikkelingskosten hebben, maar als je wilt dat meer mensen een hybride warmtesysteem nemen, dan moet die prijs echt zakken. Daarnaast is de fabrieksgarantie vaak maar twee jaar. Dat staat niet in verhouding tot de aankoopprijs. Bij zonnepanelen is de gemiddelde fabrieksgarantie 10 jaar. Wij pleiten ervoor dat fabrikanten diezelfde garantietermijn voor hybride warmtepompen hanteren.’

Geen Beste uit de Test
De Consumentenbond testte samen met Vereniging Eigen Huis, Enpuls (onderdeel van Enexis), Gasterra, Gasunie, Cogas, en N-TRA (onderdeel van RENDO) zes merken hybride warmtepompen.  Een ‘beste uit de test’ is er niet. De overall prestatie hangt namelijk te veel af van het soort woning en het stookgedrag van de consument.

Lees meer over het onderzoek op de website van de consumentenbond.